Ampa da terpkir x pa yg dimaksudkan dengan kod nombor E .
Ya ramai yg xtaw pasai kod E . Kod E ialah kod untuk bahan tambahan(aditif). Kod nombor ini digunakan secara meluas pada label makanan di Negara Kesatuan Eropah (EU). "E" itu sendiri akronim bagi Eropah,
Bahan aditif ialah bahan yang senaja ditambah yang selamat dimakan ke dalam makanan dalam kuantiti yang terkawal bagi mempengaruhi , memperbaiki atau mengekalkan kualiti penyimpanan, pemprosesan, penyediaan, dan pembungkusan.
Penomboran E adalah mengikut Sistem Penomboran Antarabangsa (International Numbering System @ INS) yang telah ditentukan oleh Jawatankuasa Codex Alimentarius
*Codex Alimentarius- Bahasa Latin yang bermaksud "kod makanan/ buku makanan"
Tak semua bahan aditif ini bersumberkan khinzir bagi sesetengah beranggapan sedemikian.
Bahan2 aditif ini adalah yg bersumberkan tumbuhan, sintetik, mikroorganisma, kimia dan haiwan.
E471
- Nombor E yg paling popular dan sering ditanya oleh pengguna Muslim. Tambah mengesahkan apabila banyak hebahan2 melalui emel tentang kod ini yg tidak berasas. Asal E471 ja haram. Bukan!!!
Ia tidak begitu.
- E471 adalah sejenis pengemulsi iaitu mono dan digliserida. Sumbernya adalah daripada lemak sintetik yang terhasil daqi gliserol dan asid semulajadi terutamanya dalam tumbuhan (ex : minyak kelapa sawit)
atau lemak haiwan.
KATEGORI E :
E100-E199 - PEWARNA
E200-E299 - PENGAWET
E300-E399 - OKSIDAN
- FOSFAT
- ANTIOKSIDAN
- PENGAWAL ASID
E400-E499 - PEMEKAT
- PELEMBAP
- PENSTABIL
- EMULSIFIE
E500-E599 - GARAM
- REGULATOR ASID
- AGEN PENGHALANG KERAK
E600-E699 - PENAMBAH PERASA
E900-E999 - PEMANIS
- BAHAN-BAHAN LAIN
E1000-E1999 - BAHAN KIMIA TAMBAHAN
No comments:
Post a Comment